om ånge energi
Ånge Energi producerar och distribuerar fjärrvärme inom Ånge kommun
Vår verksamhet ska ge förutsättningar för ett gott och tryggt liv för de som lever och verkar i Ånge kommun och genom vår satsning på spillvärme levererar vi värme till våra kunder med så låg miljöpåverkan som möjligt.
Idag finns ca 178 kundcentraler anslutna till vårt fjärrvärmenät, fördelade på ca 132 kunder. I Ånge och Fränsta är fjärrvärmenätet väl utbyggt i de centrala delarna, där är de flesta större hyresfastigheter och lokaler är anslutna. Men även ca 75 villor har valt fjärrvärmens enkelhet, bekvämlighet och miljövänlighet.
Våra värmeverk
Ånge Energi har idag två större anläggningar för produktion av värme, Ånge värmeverk och Fränsta värmeverk. För att leda ut värmen till fastigheterna har vi omkring 26 km ledningar.
Fjärrvärmen bidrar till ett mer energieffektivt samhälle genom att ta tillvara energi som annars skulle gå förlorad, till exempel spillvärme från industrier eller rester från skogsindustrin. I Ånge tar värmeverket emot spillvärme från Kloratfabriken i Alby via en ca 12 km lång ledning. Det innebär att ca 60% av den totala årsproduktionen på värmeverket i Ånge består av spillvärme som annars skulle gått till spillo. På det här sättet gör fjärrvärmen vårt samhälle både resurs- och energieffektivt.
Organisation
Ånge Energi AB ägs av Ånge kommun och delar VD med det kommunala fastighetsbolaget ÅFA. Vår styrelse består av 10 st politiker och sammanträder 5 gånger per år. Ånge Energi ingår i Energiföretagen (fd Svensk fjärrvärme).
Styrelse
Styrelseledarmöter, Ånge Energi AB
Per-David Wennberg(S), ordförande. Tomas Milling(M), vice ordförande. Jenny Ahlström(S), ledarmot. Mikael Granlund(S), ledarmot. Veronica Molin(S), ledarmot. Maj Karlsson(VF), ledarmot. Tony Jensén(SD), ledarmot. Sven Sandelius(S), suppleant. Tomas Widenfalk(C), suppleant. Lars-Olof Larsson(VF), suppleant.
Ånge värmeverk
Total årsproduktion: 30 GWH
Ca 60% av produktionen består av spillvärme och resterande i huvudsak biobränsle. Olja används endast i undantagsfall.
Värmeverket togs i drift 1998 och består av:
- Spillvärmeledning mellan Akzos kloratfabrik i Alby och värmeverket i Ånge, kapacitet 5,5 MW.
- 1 st fastbränslepanna 4,5 MW med tillhörande rökgaskondensering
- 2 st oljepannor 4 MW resp. 2 MW
- 1 st pelletspanna 2 MW
Fränsta värmeverk
Total årsproduktion: 8 GWH
Över 95% av produktionen består av biobränsle.
Värmeverket togs i drift 1999 och består av:
- 1 st pelletspanna 2 MW
- 1 st oljepanna 2,5 MW
- 1 st ackumulatortank